L’HORA DE MENJAR
L’hora del menjar significa molt més que menjar, va més enllà de la nutrició i la salut, és un moment de comunicació, d’aprenentatge d’observació i de gaudi.
Els menjars són un moment de convivialidad, d’aprenentatge, de respecte, de plaer per als ulls i per al gust. Són un moment per a compartir i acceptar.
En EL BORIOL MONTESSORI respectem les decisions de les famílies de fer la introducció alimentària de manera tradicional o BLW més alternativa.
A mig dia els menús són elaborats en el centre. El nostre menjar casolà està organitzada de manera que es cobrisquen totes les necessitats nutricionals de tots els nostres xiquets i xiquetes de 0-3. És un menjar tradicional, que anomenem “menjar de cullera” arrossos típics tradicionals, bullits, pasta, verdures vàries, tot de màxima qualitat. Les ensalades variades no falten en les nostres taules i les postres tampoc com a iogurts naturals fets per la nostra súper cuinera, fruites o en ocasions especials porridge d’avena.
Els xiquets/as s’encarreguen de preparar les taules amb els seus coberts i tovallons de tela. Se serveixen ells l’aigua de les pitxeres de cristall i quan acaben recullen i netegen com els majors.
Existeixen diversos menús adaptats a les diferents edats i a les estacions de fred i calor.
Les nostres instal·lacions i els nostres menús estan supervisats per la responsable de cuina i controlats per la Conselleria de Sanitat Pública, seguim la Guia d’aplicació del sistema d’autocontrol en menjadors escolars actualitzada per AERCOV
Els xiquets experimenten de primera mà la diversitat de gustos i sabors de diferents aliments, diferents textures i olors de verdures que usem del nostre hort ecològic.
També cuinem els nostres pans casolans per als berenars i les coques per a quan tenim alguna cosa a celebrar. No usem aliments processats amb greixos o sucres addicionals.
En EL BORIOL MONTESSORI sabem que com a educadores, mestres, assistents o Guies hem de donar exemple als nostres xiquets i xiquetes, per aqueixa raó és important que com a adults també compartim els menjars amb l’alumnat. Ens asseiem a la taula i mengem junts, parlem, ens relaxem, aprenem gràcia i cortesia, depurem moviments i l’autonomia augmenta a mesura que passen els mesos ja que aprofitem per a aprendre cada dia xicotetes coses que ens faran més felices.
En fi,…..gaudim de cada moment en el qual estem junts.
ELS DESDEJUNIS
Els desdejunis són molt populars a l’escola. S’organitzen primerenc i els xiquets van preparant plats a mesura que s’incorporen. Les propostes són variades per a oferir-los més oportunitats. Es talla fruita, es preparen torrades amb melmelades o formatge fresc, amb *hummus o guacamole casolà. Un altre dia iogurts amb cereals i així fan infinitat de combinacions. Dos dies a la setmana les famílies aporten qualsevol d’aquests ingredients, la resta de dies correspon al centre. No s’accepten aliments que no siguen nutritius que continguen sucres o greixos.
ELS NOSTRES ALIMENTS
Triats amb molta cura i afecte utilitzem productes de proximitat, sabem qui produeix les nostres verdures i on. Els nostres productes són orgànics, locals i de temporada, a més, no utilitzem productes processats.