ELS NOSTRES AMBIENTS

“No es tracta d’abandonar al xiquet així mateix perquè faça el que vulga, sinó de preparar-li un mitjà on puga actuar lliurement”
María Montessori

Sala NIU 4-18 mesos. L’ambient de Miró

L’ambient en NIU està preparat per a afavorir el desenvolupament i el moviment lliure dels bebés d’una forma segura per a ells. Són espais bells, amb colors suaus i llum natural.

Els bebés que acudeixen a aquesta sala van des dels quatre mesos fins que el xiquet té bastant autonomia i seguretat en la marxa, moment en el qual inicia la seua transició fins a la sala de Comunitat Infantil.

Els ritmes en aquesta sala són diferents a les altres, a aquestes edats cada alumne té els seus temps. Els xiquets són tractats amb afecte, afecte i respecte. Això és habitual a les escoles Montessori, en elles les guies i assistents parlen baixet i els ritmes són sense presses. Es respira un ambient de calma i pau ideal per a la concentració i desenvolupament dels bebés. Els proporcionem atenció personalitzada, per aqueixa raó la ràtio és menor que en altres centres infantils autoritzats.

Els ambients estan preparats amb cura i els materials estan seleccionats en funció de les necessitats dels més xicotets. Dins d’aquesta aula comptem amb diverses zones:

Zona de moviment: amb mobiliari pensat i dissenyat per la Doctora *Emmi *Pikler i utilitzats juntament amb María Montessori per a estimular la llibertat de moviment en bebés i xiquets. A més de diferents mòduls de densitats i formes diverses per a oferir-los més possibilitats d’acció.

Zona d’exploració: mobiliari a l’altura dels xicotets on tenen al seu abast el material triat per a ells i que el puguen manipular lliurement.

Zona de descans: amb els matalassos en el sòl, perquè els xicotets, des que comencen a gatejar puguen pujar i baixar quan el necessiten i no depenguen d’un adult per a ficar-se al llit.

Zona de contes: on poden veure, tocar, i gaudir dels diferents contes dels quals disposem a l’aula amb diferents colors, textures, sons i imatges reals.

Zona d’higiene: distribuïda i dissenyada per a canviar als xiquets i satisfer d’aquesta manera les seues necessitats fisiològiques bàsiques, així doncs , encara que són molt joves disposen d’un bany per al control d’esfínters que està organitzat a la seua altura per a afavorir el començament de la seua autonomia.

Zona exterior directa: l’aire lliure és essencial per al desenvolupament de totes les persones en general. La sala NIU disposa d’un pati amb sòl embuatat perquè els usuaris puguen jugar lliurement sense perill. Compta amb un gronxador, dos tobogans i diversos jocs. A l’estiu gaudeixen d’una *minipiscina.

No podem oblidar l’alimentació que és tan important en aquesta etapa. En EL BORIOL MONTESSORI respectem les decisions de les famílies de fer la introducció alimentària de manera tradicional o BLW més alternativa.

Un altre aspecte a tindre en compte és la comunicació amb les famílies que és diària per via escrita, via visual i per via verbal.

 

COMUNITAT INFANTIL 1 i 2 (18m a 3 anys)

Les dues sales estan preparades per a acollir a xiquets/as de 18 mesos a tres anys. Tots els nostres ambients tenen una excel·lent llum natural i pati directe des d’aquest. Els posem noms de personatges famosos relacionats amb l’art i durant l’any es treballen aquests i molts altres del sector.

 

COMUNITAT INFANTIL 1 o l’ambient de “Frida Kalo”

És una sala transicional on els alumnes es preparen per a treballar de manera exacta i ordenada els gestos que els permetran avançar per ells mateixos i en confiança amb el seu entorn, per exemple com posar-se sols les sabates i guardar-los en el seu lloc, parlar baixet, obrir i tancar una porta delicadament, com asseure’s amb cura, com moure una cadira sense molestar als altres, anar al bany, llavar-se les mans i assecar-se amb la tovallola….tots els aprenentatges d’aquests gestos demanden molt temps per al seu total aprenentatge, per això uns certs xiquets tindran la necessitat de diverses setmanes de demostracions i de pràctica.

 

Exercicis de gràcia i cortesia saber demanar les coses, relacionar-se amb els companys i aprendre a comunicar-se.

Aquesta sala també està preparada amb mobiliari i materials al seu abast. En ella aprenen a moure’s amb cura, a transportar safates i a utilitzar els tapets i catifes abans de passar a comunitat infantil 2 o la sala de Dalí.

Zona de canvis: (…) els canvis de bolquers es fan en posició vertical. En l’ambient tenen el seu bany amb dos *wc a la seua altura, dues piles per a llavar-se les mans, un banc per a vestir-se i desvestir-se, una banyera i els calaixos amb els seus estris.

En comunitat infantil 2 entra molta llum natural, els colors són suaus i conviden a la calma i a la concentració.

 

L’ambient de COMUNITAT INFANTIL 2 o “Dalí”

És molt més complet existeix més varietat de materials i de mobiliari. Els ambients preparats es diferencien clarament, com l’ambient de vida pràctica, l’ambient de lectura i llenguatge, l’ambient sensorial, el prematemàtic i l’ambient artístic, plàstic i musical.

Els materials i treballs que es realitzen en aquesta sala estan estructurats per a satisfer les necessitats dels xiquets d’aquestes edats i els proporcionen experiències reals amb materials reals que els ajuden a entendre, conéixer i controlar millor l’entorn.

En definitiva en aquests ambients Montessori tenen com a propòsit desenvolupar al màxim tres vies, la motriu, el llenguatge i la via sensorial, però també les interaccions entre iguals i adults.

Cadascuna de les activitats que es presenten desenvolupen en el xiquet la possibilitat de seguir una seqüència lògica, això l’ajuda a l’ordre, a la concentració i a la memòria, fomenten la cura de la seua persona i del medi ambient, potencien la independència, la seguretat, l’autoestima i el respecte a si mateix i als altres.

 

CUINA I MENJADOR

La nostra cuina i menjador escolar són ambients independents de les aules. Formen part dels nostres ambients perquè en ells també hi ha aprenentatge, i molt. Són molt acollidors i estan dotats dels materials necessaris per a satisfer la nostra demanda. També Tenim un menjador exterior que s’utilitza des de la primavera fins a finals d’estiu fent els menjars molt més lliures i relaxants.

La nostra escola és un centre compromés amb el medi ambient des dels seus inicis allà pel 2003 i per aqueixa raó intentem utilitzar majorment les verdures del nostre hort escolar, i de km0 a més de generar els mínims residus possibles.

 

 

Abrir chat