PATI
Penny Ritscher diu en el seu llibre “El jardí dels secrets” que un espai exterior gran, sense personalitat, buit i pla no és un jardí per viure, produeix confusió, dispersió, nerviosisme i avorriment, i per moblar-lo no n’hi ha prou en introduir uns quants gronxadors. El jardí ha de ser un lloc articulat, acollidor, encisador, ple de secrets. Els espais exteriors han de ser planificats amb la mateixa cura que els interiors.
En el nostre pati fem una proposta d’espais fixos, es tracta d’algunes zones diferenciades. Cadascuna d’elles afavoreix uns tipus d’activitats en els infants. En algunes, el material d’aquella zona es fix, i en d’altres, com en la zona de jocs de construcció el material es va renovant periòdicament.
Els espais són:
Espai per al joc social o joc simbòlic
Amb una cabana, uns pilons de fusta que fan les funcions de seients que permeten el joc o l’intercanvi en xicotet grup, o bé una taula amb unes cadires., una cuineta… Es tracta d’un espai que precisa intimitat i tranquil·litat per poder dur a terme activitats de
l’interès dels xiquets/es, on es pot desenvolupar el joc simbòlic, i també un lloc per descansar.
Arener
Es un espai per conèixer materials i experimentar amb ells, amb un espai d’arena que es pot airejar freqüentment i amb material de rebuig amb el qual el xiquet/a experimenta lliurement.
Espai per al joc motriu
Una zona amb desnivells, rampes o elements que suposin un repte físic quan ha d’enfilar-se, pujar o baixar, mantenir l’equilibri, amagar-se, grimpar.. . dins aquesta zona també s’incorporaren elements com mòduls d’activitat o petites construccions que
disposen d’un tobogan, un espai de gronxadors, etc.
Altres elements d’aquest espai són els tricicles, carretons, camions grans… És important establir un espai clar on poder desar els vehicles.
Elements naturals
El pati de l’escola pot ser per als xiquets/es una ocasió privilegiada per estar en contacte amb la natura, a més de tindre cura. Els elements naturals van més enllà de les plantes que podem tindre, ja que aquestes, al seu torn, porten petits animalets al pati:
sargantanes, papallones, caragols, sagostins, etc Els elements naturals estan situats en espais oberts del pati perquè se’n gaudeixca des de la majoria de llocs. Es tracta d’un espai de plantes, amb flors vistoses i d’olor com les plantes aromàtiques. També hi ha verdures de temporada que utilitzem en el dia a dia.
Espai per als més petits
Els més menudets de l’escola també tenen el seu espai al pati, un espai on poden seure o gatejar tranquils, amb joguines al seu abast.
A més a més, des del seu espai també poden vore al seu voltant les activitats dels més grans, que en moltes ocasions aquests volen compartir amb els més menuts.
Espai d’experimentació
Es tracta d’un espai amb una superfície una mica elevada com una taula on els materials que cada dia s’ofereixen son diferents. Poden combinar-se materials de construcció i d’experimentació i es pot dotar de materials molt diferents.
A l’estiu poden ser materials amb aigua per poder-hi experimentar (amb embuts, ampolles, recipients, coladors…), capses amb elements de construcció: conquilles, pinyes, fulles, etc,
Possibles materials de l’espai d’experimentació:
- Pinyes
- Fulles
- Branques
- Capses de cartró
- Envasos de plàstics
- Taps de suro
- Taps de plàstic
- Clòxines o petxines
- Rul·los de diferents mides
- Garrafes de plàstic…
Sabem que encara tenim molta feina per fer en el nostre pati i tenemim molts projectes previstos en varies fases. Però sobre tot, cal saber que per a nosaltres, és un lloc de reencontre amb les families, un espai on ens reunim fem festes i berenem. Un espai per compartir moments i records.